Blogs: Decorate your home
 Buitenverlichting Monteren  thumbnail

Buitenverlichting Monteren

Published Oct 05, 23
7 min read

In verkeerslichten hebben ze inmiddels de gloeilamp vrijwel volledig vervangen.

Het uitkiezen van de juiste lamp kan een lastige taak zijn. Het aanbod is enorm en waar moet je op letten? Elfa helpt u bij het maken van de juiste keuze. Voor elke toepassing is er een ideale lamp. De juiste keuze maken vergt enige kennis, het is daarom vaak het beste om u door een expert te laten informeren naar de mogelijkheden.

De belangrijkste zaken om te letten worden hieronder besproken. De eerste keuze die gemaakt moet worden is tussen oplaadbaar en niet oplaadbaar. De voordelen van oplaadbaar zijn: altijd klaar voor gebruik (mits opgeladen), beter voor het milieu (het is niet nodig batterijen telkens weer weg te gooien) en accu’s van oplaadbare verlichting gaan niet lekken na een lange tijd niet gebruikt te zijn zoals bij batterijen.

Voor dagelijks gebruik is oplaadbaar dus in de meeste gevallen de juiste keuze. Een nadeel van de oplaadbare verlichting kan zijn dat als de accu leeg is dat de lamp niet gebruikt kan worden tijdens het laden. Een aantal fabrikanten biedt hier echter een oplossing voor; door een extra accu mee te leveren.

De accu kan extern worden opgeladen terwijl de lantaarn ondertussen gebruikt kan worden met een andere accu of met batterijen. Dit systeem gaat echter nog verder; de accu kan ook gebruikt worden om andere apparaten op te laden. Voordelen van de niet oplaadbare variant zijn onder andere: betaalbaar (vaak goedkoper en breder verkrijgbaar dan de oplaadbare variant), de lamp is altijd klaar voor gebruik indien er batterijen aanwezig zijn (men hoeft niet te wachten op het laden).

Wel is het belangrijk op te letten wat voor een type batterij er in de lantaarn gaat. Zo houden bijvoorbeeld lantaarns met CR123 batterijen hun spanning tot wel 10 jaar vast. Nadelen van niet oplaadbare lantaarns zijn: slechter voor het milieu (door het weggooien van batterijen), minder krachtig dan oplaadbare variant en de batterijen kunnen mogelijk gaan lekken na lange tijd niet gebruikt te zijn.

LED heeft voor de vakman een aantal evidente voordelen. Er is allereerst weinig warmteontwikkeling. Energie die wordt omgezet in warmte gaat verloren. De LED-lampen hebben dus een hogere lichtopbrengst dan halogeen. Verder zijn de lampen extreem zuinig, wat met name bij de acculampen essentieel is. Uiteraard is de combinatie van een hoogwaardige LED met een krachtige, kwalitatieve accu allesbepalend voor de autonomie (oftewel de brandduur) van de lampen.

Halogeen stralers moeten daarentegen eerst afkoelen voordat ze vervoerd kunnen worden. Bij het kiezen van de juiste lamp is het kiezen van de juiste lichtopbrengst uiteraard ook cruciaal. Voor bepaalde toepassingen is het logisch om een zo krachtig mogelijke lamp te hebben. Andere toepassing vergen veel minder sterk licht. Hierbij moet er gekeken worden naar het aantal lumen (=de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt).

Lumen is de lichtopbrengst van een lamp (ongeacht waar, zal een bepaalde lamp altijd als bron een bepaalde hoeveelheid licht uitstralen). Wij bieden lampen aan van 10 lumen tot zelfs 145. 000 lumen. Welke lichtopbrengst past het beste bij uw toepassing? Het aantal Lumen dat u nodig heeft is o.

afhankelijk van de grootte en hoogte van de ruimte die u wilt verlichten. Een lamp met ‘maar’ 10 lumen zal in een hele kleine ruimte goed werk verrichten (bijvoorbeeld een meterkast helemaal oplichten) maar in een grote bouwplaats zal dezelfde lamp geen merkbaar verschil opleveren. De lichtopbrengst per vierkante centimeter op 1 meter afstand is de LUX waarde.

Een andere optie is een behuizing van roestvast staal (RVS), die zijn sterk en duurzaam. Beide metalen kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden en zijn makkelijk schoon te maken, RVS is wel wat zwaarder dan aluminium. Verder zijn er veel lampen met een kunststof (plastic) behuizing. Voordelen van kunststof is dat het materiaal licht en betaalbaar is.

Vaak worden er daarom andere materialen (zoals rubber) toegevoegd aan de behuizing om de duurzaamheid te verbeteren. Als u werkt in een explosiegevaarlijke omgeving dan is ATEX gecertificeerde verlichting een absolute vereiste. Bij ATEX certificering wordt onderscheid gemaakt tussen explosiegevaar door stof en gas (of een combinatie). Bij beide geldt dat een lager getal duidt op het vaker aanwezig zijn van explosiegevaar.

Hierbij is het eerste getal de aanduiding voor de stofdichtheid en het tweede getal duidt de waterbestendigheid aan. Bij stof loopt het op van 1 tot 6, waarbij 6 volledig stofdicht betekent. Bij de waterdichtheid loopt het op van 1 tot 9 waarbij 9 staat voor vochtdicht onder een hogedrukspuit.

Op deze pagina geven we uitleg over de drie projectietechnieken van dit moment, te weten DLP, LCD en LED. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van de drie projectietechnieken. DLP staat voor Digital Light Processing en is een door Texas Instruments uitgebrachte techniek. Heel simpel gezegd werkt het met heel veel, tot wel 1,3 miljoen kleine spiegeltjes (pixels), die kunnen kantelen.

Tussen de lamp en de spiegels bevindt zich een ronddraaiend wiel dat is opgebouwd uit de kleuren rood, groen en blauw. Wanneer de lichtpunten bijvoorbeeld door het blauwe segment van het wiel schijnen, wordt een blauw beeld uitgezonden, enzovoort. Zo worden achter elkaar en met een enorm hoge snelheid steeds drie aparte beelden geprojecteerd die in de hersenen samensmelten tot een kleurenbeeld.

Een nadeel is het regenboog effect dat ontstaat door de afzonderlijk geprojecteerde beelden. Vooral bij heldere objecten (en witte ondertitels) zie je de randen in de kleuren rood-groen-blauw: de regenboog. Door het verhogen van de rotatiesnelheid van het kleurenwiel of door meerdere RGB-segmenten op het wiel te plaatsen, kan dit effect grotendeels worden verholpen.

Met DLP kunnen veel hogere contrastwaarden verkregen worden. DLP chips hebben een veel langere levensduur. DLP projectoren zijn over het algemeen veel kleiner. Bij mobiel gebruik is een DLP beamer aan te raden. Het regenboog-effect, Bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond kan het zogenaamde regenboog-effect ontstaan.

Nieuwere DLP projectoren werken met kleurenwielen die sneller draaien en over meer kleuren beschikken. Hierdoor zal het regenboog-effect geminimaliseerd wordt. DLP projectoren zijn hoger geprijsd. Bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard. DLP ANSI Lumen lijken voor het oog minder dan LCD ANSI Lumen. De naam LCD staat voor Liquid Crystal Display, wat betekent dat een LCD paneel in een beamer is opgebouwd uit kleine vloeibare kristallen.

Zo kunnen alle bestaande kleuren geprojecteerd worden. De pixels zelf geven geen licht, maar laten het licht van de lamp door om zo het beeld op het scherm te krijgen. Er bestaan twee typen LCD panelen. De verouderde passieve matrix (STN) en de veelgebruikte actieve matrix (TFT; Thin Film Transistor).

Bij een 3LCD-projector wordt het beeld gemaakt in de projector. Een minuscuul klein kleurenbeeldje wordt uitvergroot en geprojecteerd door een lens. Daartoe wordt allereerst het witte licht gescheiden door drie dichromatische spiegeltjes die elk slechts een kleur doorlaten en de andere twee kleuren tegenhouden. De doorgelaten kleuren vallen elk op een eigen LCD-paneel.

Op elk LCD-paneel (van 2 x 1 cm) zitten evenveel beeldpunten als de resolutie van de projector. De afzonderlijke kleurenbeelden worden verzameld in een prisma en door de lens geprojecteerd in de ruimte. Negentig procent van deze LCD-panelen wordt momenteel gefabriceerd door Epson. Over het algemeen zijn bij LCD-beamers de kleuren helderder, scherper en natuurlijker.

Tot voor kort was ook het contrast een nadeel, maar dat is door recente ontwikkelingen flink opgeschroefd en behaalt tegenwoordig een contrastwaarde van 10. 000:1. Beide technologieën ontwikkelen zich momenteel razendsnel. De verwachting is dat LCD-beamers door recente innovaties weer aan terrein zullen winnen. Een ratrace waar vooral de consument als winnaar uit zal komen.

Ook de lampen worden steeds beter, met als grote belofte de led-lamp die straks een rol kan spelen bij een kleiner formaat. En over formaat gesproken, kijk niet gek op als er dadelijk een mobiele telefoon te koop is met een geïntegreerde laser beamer. Het regenboog-effect. LCD projectoren zijn goedkoper.

De LCD ANSI Lumen lijken voor het oog sterker dan DLP ANSI Lumen. Bij LCD is het raster om de pixels veel meer zichtbaar; LCD projectoren hebben een lagere contrastwaarde; LCD panelen hebben een veel kortere levensduur; LCD projectoren zijn over het algemeen minder klein. LCD projectoren hebben een gevoeligere techniek.

Latest Posts

Kinesist Knokke Heist

Published Jun 13, 24
7 min read

Moderne Villa Bouwen

Published May 22, 24
7 min read